Αποστολέας Θέμα: Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η COSMOTE στη λίστα των 100 κορυφαίων  (Αναγνώστηκε 845 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος GiannisR

  • Global Moderator
  • "Ξεμαλλιάρης"
  • *****
  • Μηνύματα: 2162
  • Καλοκαιρινή Ενέργεια +11/-2
  • Φύλο: Άντρας
  • Μείνετε στις θέσεις σας!

Ανάμεσα στις 100 κορυφαίες εταιρίες τεχνολογίας στον κόσμο συμπεριλαμβάνεται και το 2007 η COSMOTE, σύμφωνα με τη λίστα Information Technology 100 του περιοδικού BusinessWeek.

Η COSMOTE, αποτελώντας και πάλι τη μοναδική ελληνική εταιρία που περιλαμβάνεται στη λίστα, εκτοξεύθηκε στην 26η θέση της κατάταξης, ανεβαίνοντας 54 ολόκληρες θέσεις από το 2006, που κατείχε την 80η θέση. Η εταιρία, επίσης, καταλαμβάνει την 6η θέση από πλευράς απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (return on equity) μετά τις εταιρίες GrupoIusacell, Windstream, Amazon.com, BritishTelecomκαι Accenture. Σε επίπεδο απόδοσης για τους μετόχους, η COSMOTE κατέχει την 50η θέση, ενώ σε ποσοστό ενίσχυσης εσόδων την 35η.     

Η λίστα, την οποία κάθε χρόνο καταρτίζει το BusinessWeek, περιλαμβάνει τις σημαντικότερες εταιρίες τεχνολογίας βάσει σημαντικού εύρους κριτηρίων μεταξύ των οποίων, η μετοχική απόδοση, η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων της εταιρίας, το ποσοστό ενίσχυσης των εσόδων, αλλά και ο συνολικός κύκλος εργασιών.

Κοινό χαρακτηριστικό της επιτυχίας των εταιριών που συμμετέχουν στη λίστα για το 2007, σύμφωνα με το BusinessWeek, είναι η ικανότητά τους για διαφοροποίηση, καινοτομία και γρήγορη προσαρμοστικότητα. Το περιοδικό χαρακτηρίζει ισχυρή την ανάπτυξη της COSMOTE, λόγω της δυναμικής της εξάπλωσης στις ανερχόμενες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς σήμερα ο Όμιλος δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την ΠΓΔΜ, ενώ επισημαίνει την εντυπωσιακή άνοδο της εταιρίας, κατά 54 θέσεις, στη συνολική κατάταξη.

Η λίστα θα δημοσιευθεί στο τεύχος του περιοδικού BusinessWeek (2 Ιουλίου 2007), ενώ η αναλυτική κατάταξη και περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμα στη διεύθυνση:

http://www.businessweek.com/magazine/content/07_27/b4041408.htm


Σχετικά με τη λίστα Information Technology 100 BusinessWeek


Για την κατάρτιση της λίστας το BusinessWeek ξεκίνησε με οικονομικά στοιχεία από τη Standard & Poor's, που διαθέτει στοιχεία για 28.000 εισηγμένες εταιρίες παγκοσμίως. Δικαίωμα συμμετοχής είχαν εταιρίες που παρουσίασαν έσοδα ύψους τουλάχιστον $300 εκατομμυρίων. Περίπου 500 επιλεγμένες εταιρίες χωρίστηκαν σε οκτώ τομείς δραστηριοποίησης. Αποκλείστηκαν εταιρίες με πτώση στην τιμή της μετοχής τους μεγαλύτερη του 75%, με μειωμένες πωλήσεις ή με άλλους παράγοντες που καθιστούν αμφίβολες τις επιδόσεις τους στον μέλλον. Το BusinessWeek δεν συμπεριέλαβε, επίσης, ορισμένες εταιρίες τηλεφωνίας, οι οποίες λειτουργούν σε μονοπωλιακό ή σχεδόν-μονοπωλιακό περιβάλλον, και κατά συνέπεια δεν θα μπορούσαν να συγκριθούν επί ίσοις όροις με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Η τελική κατάταξη των εταιριών που προκρίθηκαν βασίστηκε σε τέσσερα κριτήρια: την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων της εταιρίας, την μετοχική απόδοση και το ποσοστό ενίσχυσης των εσόδων (που κρίθηκαν με τον ίδιο συντελεστή βαρύτητας), καθώς επίσης το συνολικό κύκλο εργασιών (που εκτιμήθηκε σταθμισμένα). Με αυτόν τον τρόπο, καταρτίστηκε η σειρά κατάταξης των 100 πρώτων εταιριών.