Αποστολέας Θέμα: Τα πρώτα χελωνάκια για το 2015 είναι Κρητικής καταγωγής !  (Αναγνώστηκε 655 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος maria z

  • Moderator
  • "Ξεμαλλιάρης"
  • *****
  • Μηνύματα: 2263
  • Καλοκαιρινή Ενέργεια +6/-0
  • Φύλο: Γυναίκα
                                 

Όσο συγκινητική είναι η στιγμή που βρίσκεις την πρώτη φωλιά της περιόδου ωοτοκίας, στον ίδιο βαθμό, συγκινητική είναι και η στιγμή που ανακαλύπτεις τα πρώτα χελωνάκια. Έτσι λοιπόν η ημερομηνία που καταγράφηκε για τα πρώτα χελωνάκια φέτος είναι η 15η Ιουλίου στο Καλαμάκι στον κόλπο της Μεσσαράς.

Αυτή είναι και η 3ησυνεχόμενη χρονιά που τα πρώτα χελωνάκια εμφανίζονται στην Κρήτη. Οι θαλάσσιες χελώνες αγαπούν αυτόν τον τόπο και είναι ο πρώτος που επισκέπτονται στην αρχή της περιόδου ωοτοκίας και αυτός ο τόπος οφείλει να ανταποδώσει αυτή την αγάπη.

Οι μικροί, μα πολύ δυνατοί, αγωνιστές των μόλις 6 εκατοστών με το που συναντήσουν την επιφάνεια της φωλιάς τους ξεκινούν το ταξίδι τους  προς τη θάλασσα, δυναμώνοντας τα πτερύγια τους για να κολυμπίσουν όσο γίνεται πιο γρηγορα με το που μπουν στο νερό, προσπαθώντας να αποφύγουν όλους τους κινδύνους που τους παραμονεύουν.

Οι φυσικοί κίνδυνοι όμως ειναι κάτι το αναπόφευκτο. Οι κίνδυνοι από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις ειναι οι σημαντικότεροι και είναι αυτοί που είναι στο χέρι μας για να αλλάξουν.  Η Κρήτη αποτελεί την ίσως δυσκολότερη περιοχη ωοτοκίας λόγω της εξαιρετικά υψηλής τουριστικής ανάπτυξης και του προβλήματος διάβρωσης των παραλιών.

Γιαυτούς τους δύο τοσο σημαντικούς λόγους επιβάλλεται η όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση και προστασία των ακτών και κατ επέκτταση των φωλιών και των νεοσσών των θαλασσίων χελωνών.

                             

Τώρα που οι μικροί μας φίλοι έκαναν την εμφάνιση τους, υπάρχουν κάποιες απλές οδηγίες που καθένας από εμάς μπορεί να εφαρμόσει για να τα προστατέψει και να συμβάλει στην συνέχιση του σπάνιου αυτού είδους

Ø  Μην αγγίζετε τα χελωνάκια. Το ταξίδι από τη φωλιά στην θάλασσα είναι πολύ σημαντικό, αφού έτσι αποτυπώνουν πληροφορίες για την παραλία που γεννήθηκαν.

Ø  Εαν δείτε χελωνάκια την ημέρα, προστατέψτε τα από τον καυτό ήλιο κάνοντάς τους σκιά με το σώμα σας. Μπορείτε επίσης να ισιώσετε την άμμο μπροστά τους για να διευκολύνετε την πορεία τους. Καλέστε επίσης άμεσα τους ερευνητές του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ.

Ø  Αποφύγετε να κινείστε γύρω από τους προστατευτικούς κλωβούς. Οι κραδασμοί γύρω από τη φωλιά μπορεί να κάνουν τα χελωνάκια να βγουν από τη φωλιά τους πρόωρα.

Ø  Εαν δείτε φώτα να κατευθύνονται προς τη θάλασσα, ζητήστε από τους ιδιοκτήτες να τα σβήσουν ώστε να μην αποπροσανατολιστούν οι νεοσσοί. Μην ξεχνάτε ότι εντοπίζουν τη θάλασσα από την αντανάκλαση των αστεριών και του φεγγαριού στον ορίζοντα.

                               

Πηγή: www.creteplus.gr
carpe diem!